Visste du det här?

Varje år går 250.000 svenskar till en pantbank och förvandlar tillfälligt sina värdeföremål till kontanter. Den vanligaste panten är guldsmycken, men andra vanliga panter är matsilver, klockor, musikinstrument och antikviteter. Totalt lånade pantbankerna i Sverige ut ca 1,7 miljarder kr under 2016. Genomsnittlånet var ca 5.000 kr.

Det finns drygt 20 pantbanksföretag i Sverige med ca 60 lånekontor från Malmö i söder till Umeå i norr.

Till skillnad från de traditionella bankerna är varan den enda säkerheten för lånet hos pantbanken.  Pantbanken tar ingen kreditupplysning och ställer inga onödiga frågor.

10% av låntagarna väljer att inte hämta tillbaka sin pant. Då säljs varan till högstbjudande på auktion. Om den säljs för ett högre belopp än skulden och kostnaderna för auktioneringen går överskottet tillbaka till låntagaren. Om den säljs för ett lägre belopp står pantbanken för förlusten. Låntagaren blir aldrig personligt betalningsansvarig. Man riskerar aldrig att hamna i en skuldfälla, få betalningsanmärkning eller hamna i konkurs.

Du får göra avdrag på din deklaration för all ränta du betalar för dina lån hos en pantbank. Precis som det funkar med vanliga lån hos den vanliga banken.

 

Visste du...?
Startsida | Vanliga frågor | Pantbanker | Om föreningen | Visste du...? | Kontakta oss
® Copyright 2008-2017 Välkommen Webbutveckling AB